Nederland telt tientallen zuivelbedrijven en – fabrieken. Het woord zuivelfabriek is het gangbare woord voor de grote bedrijven waar melk ‘verwerkt’ wordt. Is dat laatste een toepasselijke woord voor deze grootschalige fabricage van nieuwe producten waarbij onder andere melk als grondstof wordt gebruikt… of toch niet helemaal?

Bewerken

Het woord ‘bewerken’ is hier volgens ons in de meeste gevallen een duidelijker en dus toepasselijker woord dan ‘verwerken’. Want niet alleen een heleboel melkproducten zijn flink bewerkt en dus getransformeerd, maar ook de pure melk, die desondanks toch nog als melk verkocht wordt! Is het dan eigenlijk nog wel zuivel?
Deze melk ondergaat doorgaans minimaal twee heel belangrijke en discutabele bewerkingen: Verhitten en homogeniseren.

Verhitten 

Verhitte melk, ook wel gepasteurdiseerde melk genoemd, is uiteraard geen verse melk meer. Dat proef je ook! En uit onderzoeken komen steeds meer aanwijzingen dat verhitten van de melk een toename van problemen met koemelk-allergie veroorzaakt. En dat de hoeveelheid schadelijke bacteriën in verhitte melk tijdens bewaren veel meer toeneemt dan in rauwe melk. In rauwe melk worden deze na verloop van tijd zelfs helemaal geneutraliseerd door de ‘goede’ bacteriën!

De overheid verplicht verkopers van rauwe melk weliswaar om hun klanten te waarschuwen dat er gezondheidsrisico’s zitten aan het consumeren van rauwe melk (waarvan acte!), maar dit risico zou wel eens schromelijk overschat kunnen worden. Gelukkig mag u, als u de gelukkige bent dat u aan rauwe melk kan komen, thuis zelf kiezen of u de melk wel of niet verhit…

Uiteraard moet er wel aan een paar belangrijke voorwaarden worden voldaan wil de verse melk veilig zijn: De veestapel moet gezond zijn, en bij de verwerking van de melk moet zeer hygiënisch worden gewerkt. Dit wordt in Nederland goed gecontroleerd.

Bij De Bosmantel kunnen we geen rauwe gewone melk aanbieden, omdat we zelf geen melkvee hebben. Rauwe melk wederverkopen is bij wet verboden!

Gelukkig hebben wij wel een heel scala aan rauwe melkproducten, waaronder de kefirmelk; dat is een nog waardevoller product dan gewone melk!

Homogeniseren

Daarnaast zijn wij van mening dat de tweede belangrijke bewerking, het homogeniseren, de melk vernietigt, waardoor het geen melk meer zou mogen heten! De vetbolletjes worden zeer fijn geslagen, waardoor de oorspronkelijke structuur van de melk volledig wordt veranderd. Dat is te zien doordat er geen room meer op de melk verschijnt na stilstand. En dat is natuurlijk ook precies de bedoeling.. Het is echter misleidend om het product dan nog melk te noemen.

Nog niet overtuigd? Probeer er dan maar eens boter van te maken. Van echte verse melk kun je boter maken. Maar van melk uit de supermarkt….?

Gezond?

U zou uzelf misschien eens kunnen afvragen of de melk die zowel gepasteuriseerd als gehomogeniseerd is, wel het product is wat u wil, het product dat optimaal gezond voor u is?

Deze vragen kun je ook stellen bij o.a. karnemelk, kefir en kwark die je in de supermarkt kan kopen Is het echt, of is het nep?

Het TV-programma Keuringsdienst van Waarde heeft over dit onderwerp al de nodige boekjes opengedaan!

En dan komt ook de vraag op: Is er ook nog echte melk te krijgen?

Het antwoord is: Ja! Bij de boer! En in natuurvoedingswinkels, onder het biologische Demeter-keurmerk. Met de kanttekening dat gewone melk rauw alleen bij de boer te krijgen is waar het wordt geproduceerd…

Ons zuivel assortiment!

Bij De Bosmantel verkopen we biologische boeren-melkproducten die minimaal bewerkt zijn, en waar geen onnodige toevoegingen in zitten. Rechtstreeks van de zelf-kazende en yoghurt makende boer!

Wij nodigen u uit om deze zuivel eens te proberen.

We vertellen u alvast: Dit is zuivel zoals ze vroeger was: échte zuivel.

En we hebben ook een waarschuwing: Een goede kans dat u het zo lekker vindt, dat u nooit meer voor melkproducten naar de supermarkt wil! Dat dit laatste gebeurt, horen wij van onze klanten.

De grootste trekker van onze zuivel is inmiddels de rauwmelkse kefir aan het worden.

Vraag naar onze zuivelproducten, en naar de mogelijkheden van een zuivelabonnement!

We zien u graag komen. Welkom!

De Bosmantel

Mede met dank aan:

Dr. Rex Russell, Gezond eten en drinken op basis van de Bijbel

Zuivel 25 Producten