Vindt hier de lekkerste recepten met producten van de bosmantel, bedacht door onze eigen werknemers!

Pizza met bloemkoolbodem

voor 4 personen | Vegetarisch & glutenvrij | bereidingstijd: 10 min | Baktijd: 30 min | Vegetarisch, glutenvrij

Benodigdheden:

  • halve bloemkool
  • 4 eieren
  • 50 geraspte kaas
  • peper naar smaak
  • 1 theelepel italiaanse kruiden

1. Verwarm de oven voor op 180C.

2. Snij de bloemkool in kleine stukken en vermaal het tot een grof meel in een notenhakselaar of keukenmachine.

3. Meng de andere ingrediënten door het bloemkoolmeel.

4. Leg bakpapier op een bakplaat en maak een pizzabodem van ongeveer 1 cm dik. Vierkant of rond en druk het stevig aan.

5. Bak de bodem 15 minuten in een voorverwarmde over op 180C.

6. Haal het uit de oven en beleg de pizzabodem met het gewenste beleg.

7. Zet de pizza weer 15 minuten in de oven.

8. Haal de heerlijk verse pizza uit de oven en snijd het in de gewenste stukken.

Quinoa risotto met rucola en saladekaas

voor 4 personen | bereidingstijd: 10 min | kooktijd: 5 á 7 min | Vegetarisch & glutenvrij

Benodigdheden:

  • 200 gram quinoa
  • 2 rode uien, in halve ringen
  • 1 teentje knoflook
  • (room)boter of olie
  • 550 ml groentebouillon
  • 100 gram rucola
  • 100 gram geraspte jonge kaas of naar smaak een andere kaas
  • 1 tros snoeptomaat ‘honey drops’, gehalveerd
  • peper & zout naar smaak
  • 1 pakje saladekaas of fetakaas

1. Fruit de ui en knoflook in een grote pan of wok.

2. Voeg de quinoa en bouillon toe. Roer alles even goed door en breng aan de kook. Zet dan het vuur laag voor ongeveer 5 á 7 minuten.

Quinoa is snel gaar; wanneer er nog een kleine witte kern in elk zaadje zichtbaar is. Daarna wordt het snel pap.

3. Haal de pan van het vuur, giet het overtollige water af en roer de geraspte kaas en de snoeptomaatjes erdoor.

4. Doe er naar smaak nog peper of zout bij.

5. Schep de quinoa op een bord en garneer met de heerlijk verse rucola en de saladekaas.

Ontbijt bananenpannenkoek

voor 4 personen | bereidingstijd: 5 min | Baktijd: 15 min | Vegetarisch, suikervrij, lactosevrij & glutenvrij

Benodigdheden:

  • 4 rijpe bananen
  • 8 eieren
  • 1,5 theelepel kaneelpoeder
  • beetje roomboter of olie

1. Maak de bananen fijn met een vork tot het moes is geworden.

2. Meng de eieren er door en klus tot een glad beslag.

3. Verhit een beetje boter of olie in een koekenpan.

4. Schep met een soeplepel het beslag in de pan en bak het net als pannenkoeken. Bak beide kanten tot het gaar is.

5. Leg de pannenkoek op een bord en bestrooi rijkelijk met kaneelpoeder.

Tip 1 Suiker is niet nodig, omdat de banaan al zoet is.

Tip 2 Voeg eventueel een eetlepel gebroken lijnzaad toe. Zeer voedzaam!

Spinazie salade met saladekaas

voor 4 personen | bereidingstijd: 20 min | Vegetarisch & glutenvrij

Benodigdheden:

  • 400 gram Hollandse spinazie
  • 250 gram kerstomaatjes
  • 150 gram saladekaas

Dressing:

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 teen knoflook, geperst
  • peper en zout naar smaak

1. Was de spinazie en snij het in grove stukken. Doe het in een slakom.

2. Verkruimel de saladekaas en roer ze samen met de gehalveerde kerstomaatjes door de spinazie.

3. Doe de citroensap en de olijfolie in een kommetje en roer de knoflook en peper en zout doorheen.

4. Schep de dressing vlak voor serveren door de spinazie salade.

Heerlijk met gebakken aardappelen.

Gemengde salade met bietjes en saladekaas

voor 4 personen | kooktijd: 15 min | bereidingstijd: 30 min | Vegetarisch & glutenvrij

Benodigdheden:

  • 200 gram gemende sla naar keuze
  • 2 avocado’s
  • 4 bietjes, gekookt
  • 150 gram saladekaas
  • handje ongezouten walnoten of je favoriete noten

Dressing:

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel balsamico azijn
  • 1 eetlepel honing of agave siroop
  • peper en zout naar smaak

1. Was de bietjes en kook ze in 15 minuten gaar. Laat ze afkoelen en snij ze in plakken

2. Was de salade en doe het in een kom, leg de plakjes biet erop.

3. Schil de avocado en verdeel het over de salade.

4. Verkruimel de saladekaas en strooi het met de walnoten of je favoriete noten over de salade. Het wordt al een mooi kleurig geheel.

5 Het maken van de dressing is heel eenvoudig door alle ingrediënten te mengen en over de salade te sprenkelen.

Deze maaltijdsalade kun je als lunch eten of bij het avondeten bij gebakken aardappelen.

Boerenkool of palmkool stamppot met romige champignonsaus

voor 4 personen | bereidingstijd: 10 min | kooktijd: 25 min | Vegetarisch, glutenvrij en vegan

Benodigdheden:

  • 1 kilo aardappel
  • 600 gram boerenkool of palmkool

Voor de gevulde champignonsaus

  • 150 gram (room)boter of een plantaardige variant
  • halve theelepel kruidnagelpoeder
  • 250 gram champignons, wit of kastanje in plakken gesneden
  • 4 kleine of 2 grote rode ui in halve ringen
  • 1 theelepel zout
  • peper naar smaak
  • 1,5 eetlepel maïzena aangemaakt met 200 ml water om de saus te binden (eventueel het afgegoten water van de groente)

1. Was de groente en snij de aardappel met schil in grove stukken. Leg ze onderin een grote pan. Haal de dikke nerven uit de kool en snij het blad in kleine stukjes en leg ze op de aardappelen. Kook het in 20 minuten gaar.

2. Bereid in een hapjespan de gevulde saus.

3. Smelt de boter en voeg champignon en uien toe en roer ze af en toe om tot de ui en champignons gaar zijn.

4 Voeg dan het maïzenamengsel toe aan de champignonsaus en roer het goed door.

5. Voeg dan de kruidnagelpoeder en peper & zout erbij. Laat het geheel nog even een paar minuten doorkoken.

6. Giet het vocht van de aardappelen en boerenkool. En meng het geheel met de stamper naar eigen wens grof of smeuïg.

7. Schep de stamppot op een bord met een kuiltje erin. Schep daar royal de champignonsaus in.

TIP: de kruidnagel en zout bepaald de geslaagdheid van de champignonsaus, dus mist het smaak, doe er dan nog iets meer bij.